ATLANTER
“Atlanter are a straightforward pleasure”
NME

Atlanter skylte innover Norge som en monsterbølge i 2013. Debutalbumet “Vidde” ble en favoritt, både blant publikum og kritikere, der man hadde en unorsk blanding med afrikanske ørkenblues, amerikansk deltablues og tysk grovmotorikk fra 70-tallet i skjønn og naturlig forening. Viddeblues var et nytt og selvkomponert begrep den gang, et begrep som oppsummerte kvartettens ønske om å forene musikk fra flere verdenshjørner i en fornorsket og tidløs klesdrakt. Det ble full klaff.

“Atlanter are a straightforward pleasure” skrev magasingiganten NME om debutalbumet, og med Spellemann-nominasjon pluss en rekke topplasseringer på kritikernes oppsummeringer av musikkåret 2013 er det lov med høye forventninger. Atlanter-bølgen er her igjen.“Jewels of Crime” er både en naturlig etterfølger og et langt skritt videre for kvartetten. Et album Atlanter har brukt tre lange år på å spille inn, men som virkelig har gitt resultater i form av musikalske edelstener. Arild Hammerø (gitar, vokal), Jens J Carelius Krogsveen (gitar, vokal), Jonas Barsten (trommer) og Morten Kvam (bass) har hele tiden beholdt og utviklet sin oppsiktsvekkende evne til improvisasjon, sin spilleglede og intuitive musikalske forståelse, som, også live, ligger sentralt i bandets uttrykk. På “Jewels of Crime” beviser de at de også behersker låtskriverkunsten til det fulle.
Albumet er spilt inn hos Engfelt & Forsgrens Studio, Brageveien Studio, ARC og Pooka Studios i Oslo samt Oceansound Recordings på Giske utenfor Ålesund. Det er altså ikke bare musikalsk at bandets rastløse og nomadiske natur kommer til syne. Miksingen er gjort i New York hos Abe Seiferth, kjent for å ha jobbet med såpass ulike artister som Yeasayer, Ornette Coleman og Simian Mobile Disco. Av gjester på albumet finner man gruppen Imarhan fra Mali med Iyad Moussa Ben Abderahmane aka Sadam på vokal. Sadam er også kjent som vokalist i livebesetningen til Tinariwen. På sporet “Jareeze” dukker det opp en annen Jansen-artist opp, nemlig Hanne Kolstø på vokal. Albumet er produsert av Erlend Mokkelbost og Øyvind Røsrud Gundersen. 

                                                                    

Atlanter Jareeze from Frode Fjerdingstad on Vimeo.

Photo by Andreas Kleiberg


Øya 2015